Filmezés a szabad ég alatt – Corvin Rooftop Cinema élménybeszámoló

     Nem tudom, mennyien hallottatok a címben említett Rooftop Cinema-rol? Nos, ahogy a neve is mutatja, ez egy tetőn kialakított kis mozi, ahol különböző filmeket vetítenek. Vannak tematikus napok, amikor mondjuk csak klasszikus, vagy éppen francia filmeket vetítenek. A kezdeményezés nagyon tetszetős, főleg ha baráti társasággal, vagy a kedves párunkkal megyünk oda filmezni. Na de elmesélem a tapasztalataimat, élményeimet ezzel kapcsolatban. Nem lesz ez egy hosszú iromány a mai, de gondoltam megosztom veletek.

Az egész úgy indult, hogy egyik ismerősöm mutatta, hogy itt vetítik egyik napon a Kincsem című filmet, meg kéne nézni. De végül arra nem jutottunk el, cserébe tegnap nagy kedvencünket, a Ponyvaregényt adták, amire meg kötelező elmenni. Meg is rendeltük a jegyet, kifizettük, aztán el is mentünk tegnap. Amit tudni kell, hogy a bejárat nyitása 18:30kor történik meg. Ám számolni kell azzal, hogy a film 21:00-nál előbb nem kezdődik el, hiszen mivel szabadtéri a téma, meg kell várni a sötétedést, különben nem sokat látni a filmből.

A bejáratnál két sorba állították az embereket, az egyikben az elővételesek, a másikban meg azok, akik helyszínen vennének jegyet. Ami alapjáraton jól hangzik, de mivel utána mindenkit egyszerre engedtek be, elgondolkodtunk azon, hogy volt-e értelme elővételezni. Na de ez sem volt probléma. Ahogy írják is facebook-on, ételt és italt nem szabad fogyasztani a tetőn. Ez pontosítva lett azzal, hogy a bejáratnál megfogdosták a táskánkat, és ismerősömmel kidobatták a vízzel teli flakont. Miután felsétáltunk a tetőre, ott a lépcsőtől jobbra fogadott minket a bárpult. A résztvevők 90%-a sört és popcorn-t vett, már ekkora elég hangulatos volt. Viszont itt jött a legrosszabb dolog az egész estében: a székek.

Nyilván nem egy luxus környezetről van szó, de a székek szó szerint borzalmasak voltak. Összecsukható műanyag ülőkékkel rendelkezik a hely, amiben, ha beleszámítjuk hogy este fél 7-kor ülünk bele, kivárjuk a 9 órát, plusz azt a 20 percet amíg szórakoznak a technikával, plusz még végignézünk egy közel 3 órás filmet…. Hát mondanom sem kell, a végére már nem éreztem a hátsó felemet, meg a lábaimat sem, és még egy hátfájással is gazdagodtam. Erre még az is rátett, hogy akkora helyek voltak kihagyva a széksorok között, hogy egy kártyalapot sem tudtam volna a résbe beilleszteni. Na jó, talán ez túlzás, de azért érezteti mennyire volt jó az ülés. Bár az első sorokban ilyen napozószék szerűek voltak lerakva, lehet az kényelmesebb volt, de azt nem kockáztattam meg, mert féltem hogy beszakad alattam az az anyag amiből készült.

Viszont volt valami, ami miatt mégsem tud zavarni ez a kényelmetlenség. Az pedig az egésznek a hangulata. Képzeljétek el, hogy ott van a tetőn kb 200-300 ember, akik mind nagy rajongói egy adott filmnek. Esetünkben ez a Ponyvaregény. Nincsen verekedés hogy ki hova akar ülni, nem jön oda senki hogy ez egy szar film. Komolyan mondom, nagyon jó helyszíne új barátok megismerésének. Olyanokkal beszélget el az ember jókat, akiket soha nem is ismert. Kedvesek az emberek, a magam példáját tudom felhozni: Ült előttem valaki, és körbekérdezett, hogy zavar-e bárkit hogyha rágyújtana (igen, szabad fent dohányozni). Nem szoktam bunkó módon ilyet csinálni, de jólesett volna, épp nem volt nálam, és kértem tőle egy szál cigarettát. Az egy dolog hogy adott, de utána a film közben a barátnője is megkínált, illetve a mögöttem ülő három srác is, csak úgy jófejségi alapon, nem is egyszer. És most nem arról van szó hogy “dohányosok tartsatok össze”, hanem hogy tényleg ennyire közvetlen tud lenni egy idegenekkel való közös filmnézés. Meg természetesen megvan a hangulata annak is, amikor együtt nevetünk fel, vagy éppen egy adott szöveget egyszerre idézünk fel.

Amit érdemes még megemlíteni, az a zenekar, ami a film előtt játszott. Ez pedig most a Cinege Zenekar volt, akik érdekes hangszerelésben adtak elő néhány ikonikus filmzenét, mint például a Ponyvaregény főcím- és néhány betétdala, a Keresztapa, vagy éppen a Hair egy-egy zenéje. Nagyon hangulatos volt, és nagyon élvezhető, főleg a cimbalom beépítése ezekbe a zenékbe. Bár látszott hogy kicsit meg vannak szeppenve, de nagyon ügyesek voltak, és csináltak egy jó bulit a közönségnek.

Röviden tehát: Egy kellemes élménnyel távoztunk a moziból, gondolkodunk azon, hogy több filmet is megnézzünk ott. Köszönöm a figyelmet!

Facebook Comments

Bence Hajdók

Ha arra születtünk volna, hogy reggelente kipattanjunk az ágyból, akkor egy kenyérpirítóban aludnánk.